Επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ

Αντίστροφη μέτρηση για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα κάνουν αιτήσεις για να πάρουν επίδομα έως 600 ευρώ από τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που προέκυψαν από την αύξηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η έκτακτη εφάπαξ αποζημίωση είναι το 60% αυτού του ποσού. 

Για την αναδρομική επιδότηση μετρούν λογαριασμοί κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού. Μετράει δηλαδή η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και βάσει αυτής γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ενώ τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές Α κατοικίας, με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€. Θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε πέρσι, ( 2020 ) για τα νοικοκυριά και μετράει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Δεν χρειάζεται να δηλωθούν στην πλατφόρμα η κατανάλωση ή άλλα στοιχεία από τον λογαριασμό του ρεύματος

Αυτό θα γίνεται αυτόματα. Με βάση τον αριθμό του ρολογιού, η πλατφόρμα θα αντλεί από τις εταιρείες – παρόχους τα εξής στοιχεία :

Το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής,

Την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και

Την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προκύπτει το ποσό που θα δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις. H διαδικασία αυτή θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας. Aυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης.

Κατόπιν θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων, ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίηση τους. Παράλληλα παρέχεται η  δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως 1η κατοικία. Σε ότι αφορά τους φοιτητές θα λάβουν επίδομα εφόσον το δηλώνουν ως κύρια κατοικία.

Διευκρινίζεται πως το επίδομα το δικαιούνται όχι μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές, ακόμα και εάν το ρολόι δεν είναι στο δικό τους όνομα.

Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης κυμαίνεται από 18 ευρώ κατά ελάχιστον έως 600 ευρώ το μέγιστο και εξαρτάται από την κατανάλωση του νοικοκυριού.

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may also like these