δηλωσεισ φορολογιασ εισοδηματοσ

Η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έφτασε για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Λίγες ώρες απομένουν έως το άνοιγμα της εφαρμογής σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση της Γ.Γ.Δ.Ε. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έως σήμερα μεσολάβησε ένα διάστημα τριών εβδομάδων από τις 31/03 που αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσουν.

Άν κρίνουμε όμως από το ότι το σύστημα της ΑΑΔΕ έχει αρχίσει να μπλοκάρει πχ να μην δουλεύουν σε αρκετές περιπτώσεις οι κωδικοί του taxis, αυτή τη φορά όντως θα ισχύει.

Λόγω της παραπάνω καθυστέρησης έχει δοθεί για πρώτη φορά παράταση της διαδικασίας προτού ακόμα ξεκινήσει, η οποία θα είναι ανάλογη του διαστήματος καθυστέρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα βλέπουν ότι τα στοιχεία που τους αφορούν είναι  προσυμπληρωμένα. Οι κωδικοί των εισοδημάτων, περιουσίας, τυχόν δάνεια, δαπάνες μέσω αποδείξεων, και τόκοι καταθέσεων θα είναι επίσης συμπληρωμένα. Εάν κάποιος δεν μπεί να ελέγξει την δήλωσή του στο σύστημα αυτή θα σταλεί την τελευταία ημέρα του διαστήματος υποβολής. Επιτρέπονται διορθώσεις και προσθήκες σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

Τι γίνεται όμως στις παρακάτω περιπτώσεις ?

Όταν υπάρχουν λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών – συντάξεων? Κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο.

Όταν μεταβάλλεται η κατοικία ακόμα και μέσα στην διάρκεια του έτους?

Όταν αλλάζουν τα ποσά των ενοικίων που πληρώνουν / εισπράττουν οι φορολογούμενοι?

Όταν αλλάξει ο εκμισθωτής του ακινήτου που χρησιμοποιούμε πχ ως κύρια κατοικία?

Όταν έχουμε νέα μίσθωση άρα και νέο μισθωτή ή μεταβολή ( αύξηση / μείωση ) στο μίσθωμα? Πώς όλα αυτά θα απεικονιστούν στο έντυπο Ε2?

Όταν έχουν πραγματοποιηθεί αγοραπωλησίες κινητών ή ακινήτων και πρέπει να δηλωθούν τα αντίστοιχα ποσά?

Όταν το σύνολο των δαπανών που φαίνονται στο σύστημα δεν καλύπτουν το ποσό που προβλέπεται ή είναι κατά πολύ περισσότερες? Πώς θα δηλωθούν αυτές που πρέπει ώστε να αποφευχθούν οι ΄΄δυσάρεστες΄΄ εκπλήξεις?

Όταν λόγω των τεκμηρίων το ποσό που καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο των προηγούμενων ετών? Η ανάλωση κεφαλαίου που θα κάλυπτε τα τυχόν τεκμήρια δεν γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Όμως η  δήλωση που απλά την βλέπεις στο σύστημα και την υποβάλεις απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα για τους λόγους που ενδεικτικά αναφέραμε παραπάνω και όχι μόνο.

Θα ισχύσει και φέτος η έκπτωση 3% σε όσους εξοφλήσουν ολόκληρη την οφειλή τους έως τέλη Αυγούστου.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may also like these