Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές από 01/01/2024 στον εφκα

Οι νέες εισφορές ισχύουν κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις.

Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους η πρώτη κατηγορία, από 230,25 ευρώ, θα ανέλθει στα 239,23 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10 ευρώ, που είναι η έξτρα εισφορά υπέρ ΔΥΠΑ, που ισχύει όμως για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες ανεξαιρέτως.

Πρέπει να τονιστεί ότι γίνεται ειδική μνεία στην πρώτη κατηγορία, αφού παραδοσιακά αποτελεί την επιλογή σχεδόν του 90% των μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Αντίστοιχα, η δεύτερη κατηγορία, από 276,31 ευρώ φέτος, αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν 11 ευρώ τον μήνα και να ανέλθει στα 287,09 ευρώ.

Η τρίτη κατηγορία θα φτάσει τα 344,04 ευρώ, 13 ευρώ περισσότερα από τα 331,13 ευρώ που είναι τώρα.

Η τέταρτη κατηγορία αναμένεται να ανέλθει στα 413,54 ευρώ, αυξημένη κατά 15 ευρώ τον μήνα, από τα 398,02 φέτος.

Η πέμπτη και προτελευταία κατηγορία θα ανέλθει από τα 476,96 ευρώ στα 495,56, αυξη-
μένη κατά σχεδόν 19 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η έκτη και τελευταία ασφαλιστική κατηγορία θα φτάσει στα 644,80 ευρώ, δηλαδή 24,20 ευρώ περισσότερα από τα 620,60 ευρώ φέτος.

Για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από  τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί και έχουν επιλέξει για την Κύρια Ασφάλιση την ειδική ασφαλιστική κατηγορία, καταβάλλουν τις εισφορές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας. Για αυτό το  διάστημα, κατά το οποίο ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα και ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της πρώτης (1ης) ασφαλιστικής κατηγορίας.  

Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία. Κάθε ποσό εισφοράς πλέον της υποχρέωσης που προκύπτει από την ασφαλιστική κατηγορία προσμετράται και αυξάνει την μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή.

Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές, υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας (η οποία στην περίπτωση της παράλληλης απασχόλησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον η δεύτερη), τότε ο ασφαλισμένος καλείται να καλύψει τη διαφορά.

Μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μισθωτή απασχόληση είτε απαλλάσσονται τελείως από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, είτε καλούνται να πληρώσουν σημαντικά χαμηλότερες εισφορές, καθώς μέρος της ασφαλιστικής τους κατηγορίες καλύπτεται από τις ήδη καταβληθείσες εισφορές μισθωτής απασχόλησης.

Ο ΕΦΚΑ πραγματοποιεί εκκαθάριση έως τις 31/03 του επόμενου έτους.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may also like these