Φορολογικες παρεμβασεισ

Οι 3 φορολογικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα

Υποχρεωτική πλέον η αναγραφή QR code στα τιμολόγια

Από 1/1/2024 όλα τα τιμολόγια που εκδίδονται από πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν σήμανση QR Code. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να διαβιβάζονται αυτόματα και όχι αργότερα μέσα στην ημέρα, διαφορετικά το QR Code δεν θα έχει τα απαραίτητα στοιχεία.

    Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

    Υποχρεωτικό το σύστημα IRIS

Μία ακόμα αλλαγή είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, θα δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).

Η συγκεκριμένη υποχρέωση έρχεται πιο μπροστά κατά 11 μήνες, αφού ο αρχικός σχεδιασμός την τοποθετούσε την 1η Δεκεμβρίου του 2024.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, καθώς επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επιπρόσθετα τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες – ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο – δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS γίνονται άμεσα από το κινητό των καταναλωτών χωρίς καμία προμήθεια, έως σήμερα, για συναλλαγές έως 500 ευρώ.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών όμως προβλέπει προμήθειες για τους επαγγελματίες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα προσεγγίζουν τις χρεώσεις που επιβαρύνουν τις συναλλαγές μέσω POS. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι χρεώσεις του IRIS στους επαγγελματίες θα είναι το 1%.

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Η αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS θα αποτυπώνεται στο σώμα της απόδειξης που εκδίδεται ώστε η έκδοσή της να προηγείται της πληρωμής.

Οι νέες διατάξεις ορίζουν οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, και οι δικαιούχοι πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας.

Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may also like these

No Related Post