ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2024

H υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει σε λιγότερο από δύο μήνες.  Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες στις 31 Μαρτίου. Την ίδια ημερομηνία αναμένονται και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αφορούν το 2023.

Ως προς τα χρονικό περιθώριο για την υποβολή τους αν δοθεί, η συνηθισμένη πλέον, παράταση η ημερομηνία λήξης θα πάει έως το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα βλέπουν ότι τα στοιχεία που τους αφορούν είναι  προσυμπληρωμένα. Οι κωδικοί των εισοδημάτων, περιουσίας, τυχόν δάνεια, δαπάνες μέσω αποδείξεων, και τόκοι καταθέσεων θα είναι επίσης συμπληρωμένα, ενώ το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

Άς δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά.

Όλα τα παραπάνω είναι ήδη προσυμπληρωμενα. Παράλληλα η δυνατότητα των μεταβολών που αναφέρεται υπάρχει ήδη.

Τι γίνεται όμως στις παρακάτω περιπτώσεις ?

Όταν υπάρχουν λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών – συντάξεων? Κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο.

Όταν μεταβάλλεται η κατοικία ακόμα και μέσα στην διάρκεια του έτους?

Όταν αλλάζουν τα ποσά των ενοικίων που πληρώνουν / εισπράττουν οι φορολογούμενοι?

Όταν αλλάξει ο εκμισθωτής του ακινήτου που χρησιμοποιούμε πχ ως κύρια κατοικία?

Όταν έχουμε νέα μίσθωση άρα και νέο μισθωτή ή μεταβολή ( αύξηση / μείωση ) στο μίσθωμα? Πώς όλα αυτά θα απεικονιστούν στο έντυπο Ε2?

Όταν έχουν πραγματοποιηθεί αγοραπωλησίες κινητών ή ακινήτων και πρέπει να δηλωθούν τα αντίστοιχα ποσά?

Η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Όμως η  δήλωση που απλά την βλέπεις στο σύστημα και την υποβάλλεις απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα για τους λόγους που ενδεικτικά αναφέραμε παραπάνω και όχι μόνο.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may also like these