ΟΑΕΔ : ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ανατροπές στην κάρτα ανεργίας. Ποιοι κόβονται από τις λίστες.

Με το νέο σχέδιο νόμου “Δουλειές Ξανά” κανένας άνεργος δεν θα μπορεί να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ απολαμβάνοντας μόνο παροχές.

 Για να παραμείνει στις λίστες του ΟΑΕΔ ένας άνεργος θα πρέπει να κάνει τα εξής:

1. Να κάνει Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Ειδικότερα προβλέπεται κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης από τον αναζητούντα εργασία σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης . Θα περιλαμβάνει τις γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, την προηγούμενη απασχόλησή του καθώς και τις ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Θα πρέπει να αναφερθεί οτι είναι υποχρεωτικό απο το 2017 για τους νέους ανέργους να καταρτίζεται το Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Η κατάρτιση των ψηφιακών ατομικών σχεδίων δράσης θα ξεκινήσει από τους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 5 χρόνια.

2. Στη συνέχεια θα βγαίνει η ψηφιακή κάρτα ανεργίας που διευκολύνει τον αναζητούντα εργασία στις συναλλαγές του, βεβαιώνοντας αυτόματα την ιδιότητά του και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

3. Ακολουθεί η κατάρτιση του ψηφιακού μητρώου της ΔΥΠΑ που θα περιλαμβάνει τους αναζητούντες εργασία και τα στοιχεία τους, τυχόν προτάσεις για απασχόληση, την ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης κ.λ.π. Η εγγραφή και παραμονή στο μητρώο θα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο αναζητών εργασία να είναι δικαιούχος των επιδομάτων, βοηθημάτων και παροχών που προβλέπονται κατά περίπτωση.

4. Ο άνεργος για να παραμείνει στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να είναι ενεργός και να ανταποκρίνονται στις προτάσεις της ΔΥΠΑ (τουλάχιστον 3 δυνατότητες για απόρριψη). Μετά την τρίτη άρνηση ο άνεργος θα βγαίνει από τις λίστες ανεργίας. Με αποτέλεσμα να χάνει τις παροχές του νυν ΟΑΕΔ.

Ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία. Επίσης προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

5. Ο άνεργος θα χάνει τα προνόμια των παροχών του ΟΑΕΔ εφόσον δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα μετά το πρώτο 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και κατά συνέπεια την διατήρηση των βοηθημάτων, παροχών κλπ. εφόσον δεν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια θα βγαίνει εκτός λίστας. Τα κριτήρια που εισάγονται είναι αυτά που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (διευκρινίζεται ότι θα εφαρμόζονται μόνο τα εισοδηματικά και όχι τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης).

Ειδικότερα τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Προσοχή: από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τα οποία θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που τα διέπει.

Κοινωνικές παροχές

Με εισοδηματικά κριτήρια:

    Μοριοδότηση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ

    Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία

    Μοριοδότηση σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

    Παροχές δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

    Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

    Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Ανέργων έως 29 ετών

    Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων

    Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρόνια Ανέργους, 55 ετών και άνω

    Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος

    Δυνατότητα συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα

    Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους 29-55 ετών

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια:

    Επίδομα ανεργίας

   Δυνατότητα συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική)

Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και Βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους: παραμένουν οι ισχύουσες προϋποθέσεις.

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος, έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και επίδομα θέρμανσης: παραμένουν ως έχουν.

Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την υπαγωγή σε ρυθμίσεις δανείων προβλέπουν ήδη ότι η υπαγωγή στο νόμο κρίνεται από τα Δικαστήρια.

Παροχές από δήμους, επιχειρήσεις κ.λπ. που δεν ρυθμίζονται από τη νομοθεσία δεν επηρεάζονται.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may also like these