Αυξήσεις Μισθών

Αυξήσεις μισθών σε δημόσιο / ιδιωτικό τομέα .

Σκέψεις για επαναφορά των Δώρων και του επιδόματος αδείας.

Το γεγονός των αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου τομέα οι οποίοι παραμένουν ίδιοι από το 2013, συνδέεται με την έξοδο της χώρας από την αυστηρή επιτροπεία της οικονομίας και με τις επικείμενες εκλογές , σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

Σε πρόσφατη ομιλία του είπε πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν φέτος να αυξάνει ο μισθός τους, με τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 1%-5% κλιμακωτά για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιπρόσθετα από το 1% που έλαβαν από την κατάργηση της εισφοράς στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τα σχέδια της κυβερνησης για το 2024 είναι η αναδιαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με αυξήσεις στα εισαγωγικά κλιμάκια, που θα λαμβάνουν υπόψη τον τρέχοντα μεσοσταθμικό πληθωρισμό στο τέλος του έτους, αύξηση που θα κυμαίνεται γύρω στο 7%-7,5%. Ταυτόχρονα θα εισαχθούν πριμ παραγωγικότητας (Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων) .

Παράλληλα, μελετάται η σταδιακή επαναφορά των Δώρων Πάσχα / Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, κατά τα πρότυπα του 2013, δηλαδή 150+150+200 ευρώ, διότι το κόστος δεν κρίνεται υπερβολικό σε σχέση με το επίδομα ενίσχυσης για τους χαμηλόμισθους το οποίο δίνεται σήμερα σε ποσά κάτω των 12.000 ευρώ.

Όσον αφορά τώρα τον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Ξεκίνησαν παράλληλα δύο διάλογοι για τις αυξήσεις. Ο πρώτος αφορά τις διαπραγματεύσεις εργοδοτών – εργαζομένων, με την κυβέρνηση να παίζει τον ρόλο συντονιστή, καθώς ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς πρέπει να στείλουν τις προτάσεις τους στην επιτροπή, να ακολουθήσει διαβούλευση και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το ΚΕΠΕ, που θα έχει συντονιστικό ρόλο, να υποβάλει το σχετικό πόρισμα στον υπουργό Εργασίας. Αυτός με τη σειρά του μέχρι τις 10 Μαρτίου θα πρέπει να προτείνει το ποσοστό αύξησης που θα δοθεί.

Τα σενάρια που συζητούνται είναι :  

Αύξηση κατά 5,5% ώστε ο κατώτατος μισθός να φθάσει στα 751 ευρώ.      Αύξηση κατά 7% για βασικό μισθό στα 762 ευρώ.                                             Αύξηση κοντά στο 10% ώστε να κυμανθεί μεταξύ 770-780 ευρώ.

Βέβαια για να έχουν τα παραπάνω αντίκρυσμα στην αγορά θα πρέπει να δοθεί και κάτι ως αντιστάθμισμα στις επιχειρήσεις – εργοδότες . Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών ή η επιδότηση μέρους του κόστους των εργαζομένων θα αποτελούσαν κίνητρο για την διατήρηση θέσεων εργασίας καθώς και για την αύξησή τους.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may also like these